Laga din bil med hjälp av en skadeverkstad

Det finns många tillfällen som kan uppstå där din bil kan vara inblandad i någon form av olycka eller få någon slags skada. Det kan vara allt från en krock med ett vilt djur till att du finner din bil repad på en parkeringsplats. Skador kan alltså vara från smått till stort. Och då kan du få hjälp från en skadeverkstad.

En sådan verkstad kan återställa skadade ytor på olika motorfordon såsom bilar och motorcyklar. Om en skada av något slag uppstår på din bil är det viktigt att du omgående tar kontakt med ditt försäkringsbolag och rapporterar in skadan. De kommer sedan att lotsa dig vidare till en skadeverkstad.

Detta kan en skadeverkstad hjälpa dig med

På en bil finns många delar, inte bara på insidan, utan även på utsidan. Att någon form av skada uppstår på din bil under sin livslängd är tyvärr ganska sannolikt. Nedan följer olika typer av skador som lätt kan uppstå och hur en skadeverkstad isåfall kan hjälpa dig:

 • Plåt.
  En plåtskada är tyvärr en ganska vanligt förekommande skada. Tekniskt sett är det en skada som kräver att någon del av bilen tas bort för att man ska kunna laga det. Det kan till exempel handla om en dörr som behöver skruvas bort. Skadan kan exempelvis vara en repa eller buckla i bilens plåt.
 • Lack.
  Om det är så att man inte behöver ta bort någon del av bilen för att kunna laga det, så räknas det istället som en lackskada. Denna typ av skada är också relativt vanlig men räknas som en enklare skada. Det kan handla om något vasst föremål, till exempel en bilnyckel, har skrapat lacken eller bildörren som slagits upp emot något annat föremål.
 • Glas.
  Vindruta, speglar och annat som innehåller glas och som gått sönder kan verkstaden laga.
 • Plast.
  Bilar innehåller en hel del mjukare delar som plastdetaljer som också därmed kan gå sönder vid till exempel en kollision eller att man bli påbackad vid ett köpcentrum. Verkstaden hjälper dig med att laga all förekommande plast på din bil eller annat motorfordon. Det kan till exempel vara kåpor, takboxar eller stötfångare.

Gå en webbaserad utbildning i ADR 1.3

Farligt gods är en beteckning på föremål och ämnen som antingen är förbjudna att frakta eller som endast kan fraktas under vissa förhållanden. Detta för att leva upp till de lagar som gäller för transport av dessa ämnen eller föremål. Idag är som bekant medvetenheten kring säkerhet och miljö större än vad den har varit tidigare. Därför är det också viktigt att de anställda som arbetar med transport av farligt gods har relevant utbildning. Det är dessutom ett krav att den personal som utför dessa transporter är utbildade i ADR 1.3.

ADR är en förkortning som står för European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road. Det fullständiga begreppet är av förklarliga skäl inte särskilt praktiskt att använda. Därför kommer vi här att använda förkortningen.

Okej, nu vet du att det har att göra med transport av farligt gods och en europeisk överenskommelse kring dessa. Men vad är då ADR 1.3?

Det är en utbildning som är obligatorisk för de personer som är delaktiga i samband med en transport av farligt gods. Med tanke på det stora behovet av att kunna transportera gods som klassificeras som farligt är efterfrågan på dessa utbildningar stor. Som tur är kan du gå en webbaserad utbildning och därefter få ett intyg på att du har slutfört den.

Därför är en webbaserad utbildning i ADR 1.3 att föredra

En webbaserad utbildning i ADR 1.3 har vissa fördelar gentemot en konventionell sådan. Den webbaserade varianten går till följande sätt:

 • Du loggar in på en webbplats och genomför utbildningen själv. Denna kurs har en beräknad tidsåtgång på cirka tre till fyra timmar.
 • Utbildningen görs på webben med hjälp av multimedia såsom bilder, röst, text, animationer och liknande. Den består av såväl dessa moduler där innehållet är interaktivt som fördjupningsavsnitt.
 • När du är klar med en modul gör du ett kort prov. Därefter går du vidare till nästa modul och gör om denna process.

Efter avslutad utbildning får du ett intyg som kan skrivas ut. Intyget styrker att du är utbildad i ADR 1.3.

Bästa bensinkorten – Beror på vad som köps…

Att enbart titta på hur stor rabatt som ges kan bli väldigt missvisande när så kallade bensinkort jämförs. De bästa bensinkorten är istället de som ger rabatter och försäkringar som användaren kommer att kunna använda i stor utsträckning. Detta visar en jämförelse av kreditkort på Bensinpriser.nu. Exempel visas på olika kort nedan. En presentation som enbart fokuserar på fördelar på bilresan och bonusprogram. Korten kan alltså ha fler fördelar än de som nämns nedan då dessa primärt har med bilägandet att göra.

Komplett Kreditkort

 • 0,5 % bonus – exempelvis drivmedel och saker från bensinstationen
 • Gratis att teckna
 • Tanka-fel-försäkring

Kompletts kreditkort är gratis och har sin styrka i dess bonus. Utöver 0,5 % på samtliga inköp ges 1% om inköpet är på över 20 000 kr. Det är inte ett av de bästa bensinkorten utan snarare ett populärt allmänt kreditkort.

re:member flex

 • Rabatt i över 500 E-butiker
 • Gratis att teckna
 • 15 öre rabatt hos bemannade stationer inom Preem

I flera listor över de bästa bensinkorten nämns re:member flex. Detta utan att kortet är ett klassiskt bensinkort eller ger speciellt hög rabatt. Gällande drivmedelsrabatt ingår 15 öre rabatt per liter hos de bemannade Preemstationerna. Orsaken att kreditkortet ändå anses tillhöra de bästa bensinkorten är de rabatter som ges via dess förmånsprogram. Detta med ca 5 – 15 % rabatt hos över 300 E-butiker. För bilägaren går det därmed att få rabatt på allt från bildelar och tillbehör till däckhotell.

Shell

 • Gratis
 • 0,5 % i bonus överallt (ej hos andra bensinstationer)
 • 15 öre i rabatt per liter

De som ofta tankar på Shell kan spara en hel del på att alltid betala med Shell-kortet. Detta då det är utan årsavgift och ger bonus både hos Shell och i övriga butiker. Däremot ges inte bonus hos deras konkurrerande bensinstationer. Den som däremot tankar på lite olika bensinkedjor har inte stor fördel att teckna just detta kort.

Bästa bensinkorten – bortsett bonus och rabatter

Det är lätt att enbart fokusera på bonus och rabatter på bensinkort. Men samtidigt är det enbart en liten del av de förmåner som ingår. En annan fördel är de försäkringar som ingår. Många bensinkort har försäkringar som är kopplade till bilen och bilfärden.

Ett exempel är ”Tanka-fel-Försäkring” vilken kan utnyttjas om exempelvis diesel tankas i en bensintank. Det är alltså viktigt att se på alla förmåner som ingår – inte bara den rabatt som ges på drivmedel.

Solfilm som även skyddar mot insyn

Visst kan det vara skönt med en snabb lösning för att kunna skydda mot starka solstrålar eller insyn från nyfikna blickar. Det finns kvalitativa lösningar som snabbt och enkelt kan lösa dessa problem.

Även om vi älskar värmen från solen och att den sprider underbar energi och ljus, så kan dess strålar ibland vara störande. Till exempel när våra barn eller djur får resa med oss i bilen eller när vi sitter med jobb vid datorn. Ibland kan ljuset från glasytor på byggnader, bilar eller andra människor vara irriterande. Solskydd som också skyddar mot bländning är en utmärkt lösning.

Solskydd mot bländning är en film på insidan av glasfönster och klara plastytor som minskar solstrålningen avsevärt utan att försämra sikten. En bonus är att den eliminerar nästan helt och hållet nyfikna ögon och det finns många sorter att välja mellan, beroende på vilken typ av solfilm man söker och var man ska sätta upp den.

Utbudet hos Solfilmskompaniet är så stort, så att i princip vem som helst bör finna ett alternativ som passar. Deras utbud passar både till företag och privatpersoner, och för olika ändamål. Till exempel frostad fönsterfilm som skyddar mot insyn på ett dekorativt sätt och utan att det skadar underlaget som filmen läggs på.

Exempel på användningsområden för skyddsfilm

Denna listan skulle kunna göras väldigt lång, då det finns flera olika sorters skyddsfilmer att välja mellan. Till exempel ljusabsorberande solfilm som skyddar mot solstrålning och som är avsedd för snickarbilar eller andra fordon som har stora fönster.

 • En fönsterfilm med frostad yta kan fungera bra för att skydda mot insyn i exempelvis badrum, kök och sovrum. Den är vattentålig och enkel att sätta upp själv, utan att få bubblor mellan plast och underlag.
 • Vill du ändra utseendet på dina köksluckor, ett bord, dörrar eller kanske utsidan på en byrå eller ett skåp? I så fall kan självhäftande dekorplast vara en lösning för dig.
 • En av de mest populära typerna av skyddsfilm är säkerhetsfilm. Det finns många fördelar med att installera denna typ av solfilm, till exempel skydd mot inbrott och vandalism. Den är så stark att den förhindrar att glaset krossas med ett slagträ eller en hammare.
 • Kolfibervinyl eller kolsäkerhetsfilm är ett utmärkt sätt att skydda din bil från vandalism och samtidigt hålla den sval på sommaren. Den är reptålig, vattentät och vattenavvisande, och den finns både till budgetpris och andra sorter som är mer av proffsig kvalité.
 • Solfilm på rulle eller i färdigskurna enheter skyddar mot bländande solljus och reducerar värmen, vilket är utmärkt för exempelvis bilfönster och takfönster.

Tjänsterna som finns att hitta hos Ditec Sisjön

Ditec Sisjön finns i Västra Frölunda och har varit ett aktivt företag sedan år 2000. Ditec är en bilvårdsanläggning som erbjuder en rad olika tjänster inom just bilvård, bland annat rekond som är väldigt populärt. Andra tjänster som erbjuds är:

 • Lackskydd
 • Lackering
 • Rostskydd
 • Solfilm
 • Foliering
 • Sanering

Läs mer om samtliga tjänster nedan.

Lackskydd och lackering

Skinande lack gör att bilen ser både fräsch och välvårdad ut och hos Ditec Sisjön kan man få hjälp med både lackskydd och lackering. Lackskydd hjälper till att skydda lacken, vilket man kan förstå på namnet, så att den bättre klarar av allt som den faktiskt utsätts för på vägarna.

Lackering kan man ha nytta av om man fått en lackskada – till exempel en repa eller annan skada. Hos företaget försöker man i möjligaste mån att bara reparera den aktuella skadan i stället för att lacka om hela eller stora delar av fordonet.

Rostskydd

Precis som att lackskydd kan hjälpa till att hålla bilen fräsch längre kan även rostskydd göra detsamma. Ditec Sisjön erbjuder rostskydd för att man som kund ska slippa dyra och mer omfattande rostreparationer i framtiden. Efter utfört arbete får man som kund 3 års garanti på rostskyddet.

Solfilm och foliering

Ditec Sisjön erbjuder även montering av solfilm – något man kan ha nytta av på flera sätt. Det hjälper till att stänga ute värme, skyddar mot insyn och det dessutom bilen ett helt nytt utseende.

Vill man verkligen förnya sin bil kan man låta foliera den hos Ditec. Man kan välja att foliera hela eller bara delar av bilen – dels för att skydda den mot till exempel stenskott, dels för att ge den ett helt nytt utseende.

Rekond och sanering av Ditec Sisjön

Rekond är en populär tjänst bland bilägare – som i stort sett innebär att man får bilen storstädad. Ditec Sisjön erbjuder flera olika rekondtjänster med olika omfattning där man till exempel kan välja att få bilen ”rekondad” på insidan, på utsidan, båda delarna eller inför en försäljning.
Sanering är även det en tjänst inom rengöring och underhåll men främst om bilen råkat ut för mer omfattande problem. Det kan till exempel vara mögel eller dålig lukt till följd av rökning i bilen, eller att det uppstått en olycka med ett husdjur.

ABAX och Workmirror – hur står de sig mot varandra?

Såväl ABAX som Workmirror är digitala körjournaler med en mängd olika funktioner. Men hur står de sig egentligen mot varandra?

ABAX har en annan prissättning

Medan WorkMirror tar ett pris per månad för spårsändare och enheter för körjournaler, Har ABAX valt att göra det på ett lite annat sätt. Här är priset istället avhängigt på hur många fordon man använder.

Det är även fler faktorer som spelar in i prissättningen. Till exempel:

 • Vilka typer av fordon det handlar om.
 • Säkerhetsnivå.

För att få ett prisförslag krävs att man tar kontakt med dem.

Hur utrustningen monteras

Det finns flera alternativ för hur en digital körjournal kan monteras. Till exempel har WorkMirror en OBD-enhet, som kan monteras genom diagnosuttaget i bilen. Det går snabbt att ansluta och är stabilt. Ett annat alternativ är att montera den i cigarrettuttaget.

Ytterligare ett alternativ, och det enda som ABAX erbjuder, är att man använder batteriet att montera på. Skillnaden mellan de två är alltså hur utrustningen kan installeras och monteras. Det finns både för- och nackdelar med de olika metoderna. Den som är osäker bör ta kontakt med något av företagen och berätta mer om hur man ska köra och vilket fordon man har. Först då kan du få rätt rådgivning och en enhet som passar just dig och ditt fordon bäst.

ISO-certifieringar

Både ABAX och WorkMirror har ISO-certifieringar. ABAX har följande:

 • 9001, som handlar om produktens kvalitet.
 • 27001, som handlar om informationssäkerhet.
 • 14001, som handlar om miljö.

Workmirror har 9001 och 27001, men alltså inte 14001.

Så vad har de gemensamt, då?

Faktum är att de har en rad saker gemensamt. De båda är elektriska körjournaler, vilket kan effektivera arbete och öka produktiviteten. Viktigt är givetvis att det sker enligt GDPR och att informationen är säker – vilket båda företagens ISO-certifieringar (27001) styrker.

När det gäller funktioner och egenskaper erbjuder de båda till exempel följande:

 • Statistik som kan användas för att göra arbetet mer effektivt.
 • Identifiering av förare i fordon som framförs av fler än en person.

Något annat de har gemensamt är att de erbjuder GPS-spårsändare som gör att till exempel containrar, flak och maskiner kan spåras. Fördelar är bland annat att man kan finna enheterna snabbt och att varningar kan ges om de lämnar ett avgränsat område.

Bil&Mc Service verkstad – det man behöver veta

Bilverkstad GöteborgEftersom pandemin fortfarande härjar ute i världen och utlandsresor avrådes starkt är Sverigesemestern vad som står på agendan i år igen. Bil- eller husbilssemester exploderade förra sommaren och även så problemen med bilar. Att köra långt över Sverige med sin gamla bil kan ta hårt på fordonet. Bryter bilen ner vid västkusten kan en Bil&Mc Service verkstad i Göteborg rädda en.

Vanliga fel på bilar

 • Ofta är det samma fel på bilen som brukar gå sönder. Vanliga fel att hålla utkik efter kan vara:
 • Om bilen drar mer bensin och att bromsarna inte riktigt tar kan det vara något fel på bromsarna. Då kan de ha fastnat, vara ojämna eller så kan det vara bromsrören.
 • Om man kört långt med bilen kan det röra sig om slitage, till exempel att mönsterdjupet är för lågt på däcken. På karossen kan det vara stenskott, bucklor eller repor.
 • Strålkastarna går ofta sönder, vanliga fel kan vara att lampan är sned, att det är imma i den eller att det är en utsliten reflektor.
 • Ofta är det batteriet som strular, ibland kan bilbatteriet ha laddat ur för att man glömde strålkastarna på bilen på.

Det är viktigt att kontrollera felen på bilen eftersom alla fel är en säkerhetsrisk. Speciellt om man är på semester och behöver en hel bil för att kunna köra runt.

Bilservice

För att bilen ska fungera som den ska, vara driftsäker och hålla länge så måste den servas med jämna mellanrum. Innan man ska ut på bilsemester kan det vara bra att serva bilen. Det gör att den mår bättre och man slipper risken för stora reparationskostnader. Håll utkik på displayen eller kolla i bilens handbok när det är dags för att serva fordonet.

Bil&Mc Service verkstad i Göteborg

På semestern går kanske färden till västkusten eller till Göteborg. I Göteborg finns många kompetenta verkstäder som kan garantera snabb hjälp om krisen skulle vara framme. Det är viktigt att välja en bilverkstad som har erfaren och kunnig personal. Om bilen ska fungera som den ska krävs det stor omsorg och kunskap. Bilen är en viktig ägodel och den måste vara hel för att garantera allas säkerhet.

Automile och andra elektroniska körjournaler

Om man kör en tjänstebil så måste man nästan alltid föra en körjournal. De finns till för att skatteverket ska veta att man har använt bilen på det sättet man får och använder körjournalen som ett underlag på om man ska få bilförmån eller drivmedelsförmån. Hur mycket man får använda bilen och till vilket syfte avgör det enskilda företaget. Det är viktigt att körjournalen används på rätt sätt och det finns något på marknaden som förenklar dokumentationen: elektroniska körjournaler som Automile.

Mer exakt och pålitligt

En elektronisk körjournal dokumenterar automatiskt bilens resor, både privat och i tjänsten. Dessutom vet den hur mycket drivmedel som har använts samt hur mycket man har fyllt på med. Det är som en liten dator som har koll på allt. Det blir mycket mer exakt att använda en elektronisk körjournal än att skriva ner den för hand eftersom den har exakt data på alls samt glömmer aldrig att dokumentera. Dessutom så slipper föraren ha koll på allting vilket kan släppa på en stress man har att anteckna fel och sedan bli beskattad. Utöver detta är en elektronisk körjournal mer pålitlig än en människa vilket uppskattas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan lita på den elektroniska körjournalen har rätt och kontrollerar efter den säkerheten.

Många produkter som Automile

Det finns många olika elektroniska körjournaler att köpa utöver Automile så därför är det viktigt att jämföra för att hitta rätt för en själv. Självklart ska man jämföra priset. Det finns billigare alternativ som har ett annat upplägg än att bestämma priset beroende på organisationens storlek som Automile gör. Man kan även jämföra de olika företagens möjligheter att anpassa sig. Automile installerar endast sina körjournaler på ODB-uttaget men det finns andra företag som har produkter som även kan installeras på batteriet eller cigarettändaruttaget. Till sist är det alltid viktigt att se om företaget är ISO-certifierade, det innebär att företaget har bra kvalite och säkerhet för kunderna. Sammanfattningsvis är det bättre att ha en elektronisk körjournal istället för en manuell för att:

 • Det är mer exakt
 • Det är enklare
 • Det är mer pålitligt
 • Det är snabbare

Dags att skrota bilen i Norrköping? Varför välja bilskrot?

Det är viktigt att skrota bilen i Norrköping på ett korrekt sätt. Detta både för att spara ekonomin och miljön. Det enklaste sättet är att kontakta en bilskrot i Norrköping som hämtar, demolerar och tar hand om bilen. Det finns flera fördelar med det.

 • Undvik risken för miljöbrott
  Att ha en avregistrerad bil stående på gården är inget brott. Men att släppa ut miljöfarliga gifter är ett brott. Det är vad som kan hända vid stora rostangrepp och om exempelvis skador uppstår på bilbatteriet eller bensintanken. Beroende på omfattningen (en eller flera bilar) kan en person till och med ställas inför rätta och bli tvungen att betala böter. I värsta fall väntar fängelse.
 • Gynnar andrahandsmarknaden
  En av de viktigaste punkterna för att minska vår miljöpåverkan är återbruk (second-hand handel). Att låta en bilskrot skrota bilen innebär även att flera detaljer kan säljas vidare på second-hand marknaden. Flera företag som hjälper privatpersoner, och företag, att skrota bilen har egen försäljning av dessa delar. Det finns även ett nationellt register som de kan lägga upp produkterna på och därefter sälja dem över hela Sverige.
 • Gratis upphämtning
  I Norrköping går det att beställa gratis upphämtning av en skrotbil. I de allra flesta kommuner är detta gratis vilken även gör att flera tar tillfället att utnyttja denna tjänst. Det i sin tur minskar antalet skrotbilar som bara står och i längden förstör naturen.
 • Bästa alternativet för miljön
  När bilskroten har hämtat bilen börjar de med ett demonteringsarbete. De delar som kan återvinnas säljs till skrotuppköpare, de delar som kan säljas går till försäljning medan vissa delar hanteras på ett specifikt sätt för att inte utsläpp ska ske. Exempelvis kan uttjänta batterier skickas vidare till hantering av dessa.

Att skrota bilen handlar alltså inte om att skicka den till en bilskrot som trycker ihop den och placerar den på hög. Idag handlar det till mycket stor utsträckning om att återvinna och återbruka. Detta både utifrån ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Skrota bilen i Norrköping med bilskrot

 • Kontakta och boka
  Börja med att kontakta en bilskrot i Norrköping och boka en tid för att bilen ska kunna hämtas.
 • Ha ID-handling och registreringsbevis tillgängliga
 • Få kvitto på hämtning och därmed är ägarbytet klart

Så fixar du körkortet

Vägen till körkortet går via vissa anhalter. Du måste göra en del saker innan det rosa kortet blir ditt. Det första du måste göra är att skaffa ett körkortstillstånd och det gör du hos Transportstyrelsen. För att få tillståndet så krävs personliga och medicinska krav. Bland annat ska det anses att du är pålitlig ur nykterhetssynpunkt. Du ska även kunna antas för att följa alla trafikregler. Medicinska krav så är det främst fokus på synen, så ett syntest ska skickas med ansökan. Om du får ditt körkortstillstånd så kan du börja med teori och övningskörning. Du kan köra privat, via intensivkurs för körkort i Stockholm eller på en trafikskola.

Teoriutbildning och övningskörning

För att kunna ta körkort så måste du dels kunna alla trafikregler samt kunna köra bil. Därmed är det ett måste genomgå en teoriutbildning samt börja övningsköra. För att få börja övningsköra så måste du vara minst 16 år gammal. Om du ska övningsköra på en trafikskola så är det bra att höra med dem hur de lägger upp sin undervisning. Ska du köra privat är det bra att veta att du måste börja med en introduktionsutbildning, samt att du och personen du ska köra med ska gå en handledarutbildning. Det går även att gå en intensivkurs i Stockholm för körkort. På intensivkurser så kombineras teori med körning under en kort tid.

Riskutbildning

Riskutbildning är obligatoriskt och den består av två delar. Den första delen handlar om riskfyllda beteende, alkohol och droger. Det är 3–4 timmar med teori kring dessa saker. Del två är det som brukar kallas för halkbanan. Du ska då testa på körning framför allt på halt underlag. Du kan boka på egen hand, men om du kör med trafikskola eller går på en intensivkurs för att ta körkort i Stockholm så bokar de in det åt dig.

Uppkörning och teori

När du har gjort båda delar i riskutbildning och för övrigt känner dig bekväm med din körning och har koll på teorin, så är det upp till bevis. Det är dags för teoriprov och förarprov. Båda proven bokas samtidigt och ska ligga nära varandra i tid. Misslyckas du med teorin får du ändå köra upp. Om du blir godkänd på uppkörningen så är det giltigt i 2 månader och du måste klara av teorin inom denna tid, annars får du göra om båda proven igen. Teoriprovet består av 70 frågor. Fem av dem är så kallade testfrågor och räknas inte in. Du ska ha rätt på 52 av 65 frågor för att klara teorin. Godkänt resultat på teoriprov och förarprov ger dig körkort.