En guide avseende bilförsäkring

Att hitta en billig bilförsäkring är en viktig del av att hålla kostnaderna nere som bilägare. Det finns många försäkringsbolag i Sverige, och varje bolag har sina egna prissättningar baserade på olika faktorer som bilens modell, ålder, samt förarens ålder och bostadsort. Här är några tips på hur du kan hitta en billig bilförsäkring som passar dina behov.

Jämförelse av försäkringsbolag

Det första steget för att hitta en billig bilförsäkring är att jämföra olika försäkringsbolag. Det finns webbplatser som sammanställer information om olika bilförsäkringar, där du enkelt kan jämföra priser och villkor. Genom att ange ditt registreringsnummer och personnummer kan du få personliga kostnadsförslag från olika försäkringsbolag, vilket underlättar jämförelsen.

Försäkringsnivån du väljer påverkar också priset på din bilförsäkring. Trafikförsäkring är den billigaste typen av bilförsäkring, men den täcker också minst. Helförsäkring är dyrare, men erbjuder större täckning. Halvförsäkring kan vara en bra kompromiss mellan pris och täckning för många bilägare.

Överväga självrisken

Självrisken är summan du får betala om du behöver använda din försäkring. Genom att välja en högre självrisk kan du ofta få en lägre premie på din bilförsäkring. Om du kör försiktigt och sällan råkar ut för olyckor kan det vara en bra idé att överväga en högre självrisk för att sänka kostnaden för din bilförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för nya kunder, så det kan vara värt att byta försäkringsbolag då och då för att ta del av dessa erbjudanden. Dessutom kan du ibland få rabatt om du har flera försäkringar hos samma bolag, till exempel om du har både bilförsäkring och hemförsäkring hos samma företag.

Betalningsfrekvens

Det kan också vara möjligt att spara pengar genom att betala din bilförsäkringspremie årligen istället för månadsvis. Många försäkringsbolag erbjuder en rabatt om du betalar hela årets premie på en gång. Att hitta en billig bilförsäkring kräver lite forskning och jämförelse, men med rätt information och en förståelse för hur försäkringspremier beräknas kan du hitta en försäkring som passar din budget utan att kompromissa med skyddet på vägarna.

Detta bör du tänka på innan du ska boka buss för en gruppresa

Att boka buss för en gruppresa kan vara en utmanande uppgift. Med rätt planering och information kan det dock vara en ganska smidig process. Oavsett om du planerar en utflykt med skolan, en företagsresa eller en semester med vänner så kan du följa tipsen nedan för att boka en buss som passar dig och din grupp.

Tips du kan följa när du ska boka buss

Nedanstående tips kan du använda dig av när du ska boka buss:

 • Fastställ behoven. När du ska boka buss behöver du ta en funderare över dina, och gruppens, behov. Hur många personer kommer att resa? Vad är ditt resmål och hur lång tid kommer resan att ta? Genom att bestämma dina behov kan du smalna ner dina alternativ och hitta den bästa bussen för din grupp.
 • Jämför priserna på resan. Priserna för att boka en buss kan variera beroende på olika faktorer. Det kan till exempel handla om avståndet som resan avser, antal passagerare och vilken typ av buss som behövs. Jämför priser från olika bussföretag för att hitta den bästa affären och för att kunna spara pengar som ni istället kan lägga på något annat och kanske roligare.
 • Välj en buss som passar din grupp. Bussar kommer i olika storlekar och modeller så det är viktigt att välja en som passar din grupp och resmål. Om det är en kortare resa kanske en mindre minibuss fungerar bra, medan en längre resa kan kräva en större buss med flera bekvämligheter.
 • Kontrollera bussens bekvämligheter. Bussbolag som hyr ut bussar erbjuder olika bekvämligheter såsom toaletter ombord, tillgång till DVD, WiFi, AC och säten med extra benutrymme. Tänk på vad som är viktigt för din grupp när du väljer en buss och bekräfta att alla önskade bekvämligheter finns tillgängliga.
 • Boka i god tid. Boka din buss i så god tid som möjligt för att säkerställa att du får den buss du vill ha och att priset är det bästa möjliga. Du kan oftast boka på det sätt som du anser vara lämpligt. Se till att du har en skriftlig bekräftelse på din bokning för att se till att både du och företaget är på samma linje.

Jämför för att hitta den bästa bilförsäkringen

Att hitta den bästa bilförsäkringen på marknaden kan vara en utmaning med tanke på det stora antalet försäkringsbolag som erbjuder olika typer av innehåll. Men med lite forskning och jämförelse kan du hitta en försäkring som passar dina behov och budget.

Så finner du den bästa bilförsäkringen

Här är några tips för att hjälpa dig att hitta den bästa bilförsäkringen på marknaden just nu. Det kan till exempel vara:

 • Bestäm innehållet. De flesta försäkringsbolag erbjuder grundläggande täckning för skador och förluster som orsakats av kollision, stöld och brand. Men det finns också andra typer av täckning som kan vara viktiga för dig, till exempel ansvarsförsäkring och personskadeförsäkring. Fundera på vad som är viktigt för dig och ditt fordon och välj en försäkring som erbjuder det innehåll som du behöver.
 • Jämför priser mellan olika försäkringsbolag. Priserna kan variera mycket beroende på dina personliga omständigheter, till exempel din ålder, körhistorik och typ av bil. Jämför priser från flera olika försäkringsbolag och se vilket alternativ som ger dig mest för pengarna.
 • Kontrollera självrisken. En annan faktor att ta hänsyn till när du jämför bilförsäkringar är självrisken. Detta är det belopp som du måste betala själv vid en förlust. Ju högre självrisk, desto lägre blir din månatliga premie. Men tänk på att en hög självrisk kan göra att du måste betala mer ur egen ficka vid en olycka. Välj en självrisk som passar din budget och dina behov.
 • Undersök kundtjänsten och bolagens omdömen. En annan faktor att överväga när du ska hitta den bästa bilförsäkringen är bolagens kundtjänst och omdömen från tidigare kunder. En bra kundtjänst kan vara värdefull när du behöver hjälp med att ansöka om ersättning eller har frågor om din försäkring. Du kan också läsa omdömen från tidigare kunder för att få en uppfattning om hur försäkringsbolaget har hanterat tidigare skador och förluster.
 • Se om de har specialerbjudanden. Många försäkringsbolag erbjuder specialerbjudanden och rabatter för att locka nya kunder. Kontrollera om försäkringsbolaget erbjuder några specialerbjudanden som passar dina behov. Det kan till exempel vara rabatter för flera fordon eller samlingsrabatt om du också har andra försäkringar hos samma bolag.

Möjligt att hyra skåpbil i Stockholm till en rimlig penning

Visste du att uthyrare av fordon inte bara låter dig hyra personbilar utan även skåpbilar? Detta innebär att det är möjligt att få låna ett fordon som kan fylla ditt transportbehov i samband med till exempel en bostadsflytt. Detta dessutom till en rimlig kostnad. Läs vidare för att veta mer om denna möjlighet att hyra skåpbil i Stockholm!

Ett praktiskt fordon med flera olika användningsområden

Skåpbilar har inte ett väldigt praktiskt lastutrymme. Detta är såklart en av de främsta fördelarna med denna typ av fordon. Men de är dessutom enklare och mer praktiska att hantera och köra än vad större lastbilar och traditionella flyttbilar är. Därför kan du vilja hyra skåpbil i Stockholm när du ska flytta från en bostad till en annan.

Detta är dock inte det enda användningsområdet för dessa fordon – nedan belyser vi fler!

Två situationer då du kan vilja hyra skåpbil i Stockholm

Två av de vanligaste situationer då du kan vilja hyra skåpbil i Stockholm är för att:

 • Förenkla flytten från en bostad till en annan. Att flytta är en stor och mödosam process för alla inblandade parter. Helt vanliga skåpbilar rymmer kanske inte det bohag som en större villa kan hysa. Däremot har du såklart möjlighet att åka flera vändor med skåpbilen för att på så vis flytta hela ditt bohag på egen hand. Men detta är framför allt en smidig och bra lösning om du ska flytta från en lite mindre bostad. Detsamma gäller också om ditt företag ska flytta från ett mindre kontor till ett annat.
 • Kunna utföra leveranser i ditt arbete. En annan situation då det kan vara aktuellt att hyra ett fordon av detta slag är för att kunna utföra leveranser. Ditt företag kanske har kunder som förväntar sig att få leveranser av något slag. Under vissa tider på året kan det finnas mer att göra med leveranser och då kan detta vara en bra lösning för att lösa detta problem. Du kan då på ett enkelt och smidigt sätt säkerställa att alla leveranser går ut i tid utan förseningar.

Alkoholmätarguiden.se är en oberoende köpguide för konsumenter

Det är viktigt att du kan mäta alkoholmängden i dina lungor och i ditt blodomlopp på ett tillförlitligt sätt. En korrekt mätning kan nämligen vara skillnaden mellan liv och död om du använder den för att avgöra huruvida du bör köra hem eller ej. Därför är det viktigt att du noggrant läser på Alkoholmätarguiden.se vilka produkter de rekommenderar och att du väljer någon av dessa!

Vanliga frågor om alkoholmätare och Alkoholmätarguiden.se

Har du frågor om hur alkoholmätare egentligen fungerar? Se då nedan om din fråga har besvarats!

 • Vad är Alkoholmätarguiden.se? Det är en webbplats vilken bör ses som en slags oberoende köpguide för dig som konsument. Sajten finns till för att hjälpa konsumenter som är på jakt efter en ny alkoholmätare att hitta en bra produkt. Detta syfte uppfylls bland annat med hjälp av recensioner och annan skriftlig information som publiceras på sajten.
 • Vad mäter en alkoholmätare egentligen? En alkoholmätare mäter mängden alkohol i lungorna. Denna mängd har en direkt korrelation till mängden alkohol i ditt blodomlopp. Så om mätaren säger att du är onykter finns det ingen anledning för dig att tro någonting annat. Därför bör du inte sätta dig bakom ratten och köra bil om din alkoholmätare indikerar att du inte är nykter.
 • Är konsumentprodukter verkligen tillförlitliga? Ja, de konsumentprodukter som säljs på marknaden för alkoholmätare är faktiskt tillförlitliga. De må kanske inte vara fullt lika exakta som de mätare till exempel polisen använder sig av. Däremot är de tillräckligt tillförlitliga för att kunna ge dig ett bra svar på huruvida du bör sätta dig bakom ratten eller ej. Så om du gillar att vara ute och dricka och sedan blir osäker på om du bör köra eller inte kan det vara en bra idé att införskaffa en alkoholmätare.
 • Hur länge kan alkoholmätaren mäta alkohol? De alkoholmätare som finns att köpa idag kan spåra alkohol i ditt blod redan inom en kvart från det att du har druckit din första alkoholhaltiga dryck. Sedan kan den mäta alkoholmängden ända tills dess att all alkohol till fullo har förbränts av kroppen. Så om du har haft en blöt kväll på stan kan alkoholen i ditt blodomlopp vara mätbar i mer än 10 timmar.

Hitta och gå en truckutbildning i Västerås

Sugen på att ta ett truckkort? Det kan föra flera fördelar med sig – inte minst att det kan bli lättare att få jobb där truckkörning hör till arbetsuppgifterna. Nedan följer tips för att hitta en truckutbildning i Västerås samt lite info kring hur en sådan utbildning går till.

Hitta truckutbildning i Västerås

För den som är sugen på att ta truckkort är det, som många andra gånger, enklast att ta hjälp av internet. Sök efter ”truckutbildning i Västerås” eller liknande i en sökmotor för att se vilka resultat som dyker upp. Använd gärna kartfunktionen i sökmotorn – på så vis ges en tydlig överblick kring var dom olika utbildarna finns.

Läs på om dom olika utbildarna och vad dom har att erbjuda för att bilda en uppfattning kring vilken som är mest lämplig för dig.

Innehåll

Exakt vilket innehåll en truckutbildning har och hur den utförs kan skilja sig beroende på vilken utbildare som väljs men att målet är att deltagarna ska gå därifrån med ett truckkort är självklart.

För att få en uppfattning om innehållet följer här ett exempel hämtat från en utbildare som erbjuder truckkort i just Västerås.

 • Teori – En del av utbildningen består av teori och hos just där här utbildaren läses hela teorin på distans via nätet. Kursmaterialet är lättläst och deltagarna erbjuds obegränsat med tid för att läsa igenom det. Teoriprovet avläggs också online.
 • Praktiska delar – Till dom praktiska delarna hör övningskörning. Den här utbildaren erbjuder ”körgaranti”, vilket innebär att samtliga deltagare är välkomna tillbaka för att träna ytterligare om så önskas.När både den praktiska delen och teorin är avklarade och godkända skickas truckkortet ut.

  Snabba fakta

  Att genomföra en truckutbildning kan vara ganska snabbt gjort och att ha ett truckkort kan föra flera fördelar med sig. Inte minst kan det bli enklare att få jobb inom till exempel lager och logistik och dessutom bidrar det till en säkrare arbetsmiljö.

  Nedan följer ytterligare information från utbildaren som erbjuder truckutbildning i Västerås:

  • Nya kursstarter varje vecka
  • Bokning direkt på nätet
  • Betala med kort, Swish eller faktura
  • Möjlighet att göra om både körning och teori vid underkänt resultat – utan extra kostnad
  • Den praktiska delen genomförs tillsammans med erfarna instruktörer
  • Inga förkunskaper krävs
  • Prisgaranti

Lampfakta – LUXTAR Premium Canbus H7 LED

LUXTAR Premium Canbus H7 LED är en kraftfull lampa som passar lika bra till bil som till motorcykel. Lär dig mer om modellen.

3400 Lumen!

Det som framförallt kännetecknar lampan är att den erbjuder 3400 lumen. Lumen är en måttenhet som anger hur stark ljusstyrka som ges. Xenonlampor är kända för att finnas med hög lumen och med en bra lampmodell ges ofta 3200 lumen. Med LED ges därmed ytterligare styrka.

Fläktkyld

Att lampan är fläktkyld resulterar i en hög prestanda i kombination med lång livslängd. Det finns flera andra modeller som kan erbjuda liknande lumen men då med en betydligt kortare livstid.

”Marknadens mest Canbus säkra”

En stor återförsäljare av billampor anger att Premium Canbus H7 LED är ”marknadens mest canbus säkra” modell. Det innebär att även bilar med låga gränser för Canbus-systemet kan hantera dessa lampmodeller. Bland dessa nämns exempelvis Mercedes och Volkswagen.

Multivolt

Som många andra LED-modeller är Premium Canbus H7 LED multivolt. Det betyder att den kan användas till de flest fordon som har 9 – 45 V system.

Arbetstemperatur

Med arbetstemperatur menas inom vilket spann som lampan förväntas ge ett acceptabelt resultat. Denna modell hanterar ner till -40 grader och upp till 150 grader. Det bidrar därmed till dess långa livslängd.

Pris

Som med alla biltillbehör och reservdelar lönar det sig att jämföra priser hos flera återförsäljare. Så länge som man köper originaldelar bör man ändå vara säker på att få exakt samma kvalité. En stor återförsäljare av LED-produkter hade under våren 2022 ett pris på H7 LED på 1195 kronor per par.
Med ett pris på över 1000 kr går det att få fraktfritt hos ett flertal E-butiker. De som handlar online bör däremot alltid kontrollera, och jämföra, priset inklusive frakt.

Lång livslängd

Via flera innovativa lösningar får Premium Canbus H7 LED en mycket lång livslängd. En av sakerna är exempelvis inbyggda kontroller som reglerar strömmen ut till dioderna. Det gör att påfrestningen inte blir lika stor, under längre, tid och livslängden kan förlängas. Detta utifrån att regleringen kontrollerar strömpikar, värme osv.

Mer snabbfakta om Premium Canbus H7 LED

 • Färgtemperatur: 6000K
 • Canbussystem: Ja, lampan anses vara en av de mest kompatibla
 • E-godkänd: Premium Canbus H7 LED är inte E-godkänd
 • Effekt: Effekten är 52W

Hitta bäst bilförsäkring för student med enkla knep

Ibland kan studenter vilja att föräldrarna står på försäkringen för att sänka försäkringskostnaden. Men det finns även situationer då du vill försäkra din bil i ditt eget namn. När så är fallet bör du välja det försäkringsbolag som har bäst bilförsäkring för student. Detta för att få ett så lågt pris som möjligt på försäkringen, samtidigt som den också ger ett fullgott skydd.

Det kan till exempel vara så att du ska flytta långt hemifrån för att plugga på annan ort. Då kan det verka mer rimligt och logiskt att teckna försäkringen i ditt eget namn. Det är nämligen viktigt att vara så öppen och transparent som möjligt gentemot försäkringsbolaget. Detta för att undvika att missförstånd eller problem uppstår lite längre fram. Därför uppmuntrar vi dig att själv försäkra bilen.

Så hittar du försäkringsbolaget med bäst bilförsäkring för student

Det är viktigt att du försäkrar din bil, oavsett om du kör en ny och fin sådan eller en äldre plåtlåda. När du ska ta reda på vilket företag som har bäst bilförsäkring för student kan du tänka i banor som dessa:

 • Skaffa ett fullgott men lagom skydd. Ingen vill vara underförsäkrad och du bör kanske inte bara ha den obligatoriska trafikförsäkringen. Men om du till exempel betalar mer än 10 % av bilens totala värde i försäkringspremie varje år kanske du vill välja ett billigare alternativ. Kanske behöver du egentligen inte en helförsäkring utan skulle kunna klara dig bra med bara en halvförsäkring?
 • Tänk på försäkringen redan när du skaffar din bil. Vissa bilmodeller kostar mer än andra att försäkra, detta går det inte att sticka under stol med. Så om du är på jakt efter en ny bil kan du ha detta i åtanke redan inför köpet. Ta reda på hur mycket de olika bilar som du tittar på kostar att försäkra. Genom att göra detta kan du fatta ett lite mer ekonomiskt beslut i frågan.
 • Ta in flera offerter på bilförsäkring. För att få reda på vilket försäkringsbolag som har bäst bilförsäkring för student bör du ta in åtminstone tre till fyra offerter på försäkring.

Laga din bil med hjälp av en skadeverkstad

Det finns många tillfällen som kan uppstå där din bil kan vara inblandad i någon form av olycka eller få någon slags skada. Det kan vara allt från en krock med ett vilt djur till att du finner din bil repad på en parkeringsplats. Skador kan alltså vara från smått till stort. Och då kan du få hjälp från en skadeverkstad.

En sådan verkstad kan återställa skadade ytor på olika motorfordon såsom bilar och motorcyklar. Om en skada av något slag uppstår på din bil är det viktigt att du omgående tar kontakt med ditt försäkringsbolag och rapporterar in skadan. De kommer sedan att lotsa dig vidare till en skadeverkstad.

Detta kan en skadeverkstad hjälpa dig med

På en bil finns många delar, inte bara på insidan, utan även på utsidan. Att någon form av skada uppstår på din bil under sin livslängd är tyvärr ganska sannolikt. Nedan följer olika typer av skador som lätt kan uppstå och hur en skadeverkstad isåfall kan hjälpa dig:

 • Plåt.
  En plåtskada är tyvärr en ganska vanligt förekommande skada. Tekniskt sett är det en skada som kräver att någon del av bilen tas bort för att man ska kunna laga det. Det kan till exempel handla om en dörr som behöver skruvas bort. Skadan kan exempelvis vara en repa eller buckla i bilens plåt.
 • Lack.
  Om det är så att man inte behöver ta bort någon del av bilen för att kunna laga det, så räknas det istället som en lackskada. Denna typ av skada är också relativt vanlig men räknas som en enklare skada. Det kan handla om något vasst föremål, till exempel en bilnyckel, har skrapat lacken eller bildörren som slagits upp emot något annat föremål.
 • Glas.
  Vindruta, speglar och annat som innehåller glas och som gått sönder kan verkstaden laga.
 • Plast.
  Bilar innehåller en hel del mjukare delar som plastdetaljer som också därmed kan gå sönder vid till exempel en kollision eller att man bli påbackad vid ett köpcentrum. Verkstaden hjälper dig med att laga all förekommande plast på din bil eller annat motorfordon. Det kan till exempel vara kåpor, takboxar eller stötfångare.

Gå en webbaserad utbildning i ADR 1.3

Farligt gods är en beteckning på föremål och ämnen som antingen är förbjudna att frakta eller som endast kan fraktas under vissa förhållanden. Detta för att leva upp till de lagar som gäller för transport av dessa ämnen eller föremål. Idag är som bekant medvetenheten kring säkerhet och miljö större än vad den har varit tidigare. Därför är det också viktigt att de anställda som arbetar med transport av farligt gods har relevant utbildning. Det är dessutom ett krav att den personal som utför dessa transporter är utbildade i ADR 1.3.

ADR är en förkortning som står för European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road. Det fullständiga begreppet är av förklarliga skäl inte särskilt praktiskt att använda. Därför kommer vi här att använda förkortningen.

Okej, nu vet du att det har att göra med transport av farligt gods och en europeisk överenskommelse kring dessa. Men vad är då ADR 1.3?

Det är en utbildning som är obligatorisk för de personer som är delaktiga i samband med en transport av farligt gods. Med tanke på det stora behovet av att kunna transportera gods som klassificeras som farligt är efterfrågan på dessa utbildningar stor. Som tur är kan du gå en webbaserad utbildning och därefter få ett intyg på att du har slutfört den.

Därför är en webbaserad utbildning i ADR 1.3 att föredra

En webbaserad utbildning i ADR 1.3 har vissa fördelar gentemot en konventionell sådan. Den webbaserade varianten går till följande sätt:

 • Du loggar in på en webbplats och genomför utbildningen själv. Denna kurs har en beräknad tidsåtgång på cirka tre till fyra timmar.
 • Utbildningen görs på webben med hjälp av multimedia såsom bilder, röst, text, animationer och liknande. Den består av såväl dessa moduler där innehållet är interaktivt som fördjupningsavsnitt.
 • När du är klar med en modul gör du ett kort prov. Därefter går du vidare till nästa modul och gör om denna process.

Efter avslutad utbildning får du ett intyg som kan skrivas ut. Intyget styrker att du är utbildad i ADR 1.3.