Hitta och gå en truckutbildning i Västerås

Sugen på att ta ett truckkort? Det kan föra flera fördelar med sig – inte minst att det kan bli lättare att få jobb där truckkörning hör till arbetsuppgifterna. Nedan följer tips för att hitta en truckutbildning i Västerås samt lite info kring hur en sådan utbildning går till.

Hitta truckutbildning i Västerås

För den som är sugen på att ta truckkort är det, som många andra gånger, enklast att ta hjälp av internet. Sök efter ”truckutbildning i Västerås” eller liknande i en sökmotor för att se vilka resultat som dyker upp. Använd gärna kartfunktionen i sökmotorn – på så vis ges en tydlig överblick kring var dom olika utbildarna finns.

Läs på om dom olika utbildarna och vad dom har att erbjuda för att bilda en uppfattning kring vilken som är mest lämplig för dig.

Innehåll

Exakt vilket innehåll en truckutbildning har och hur den utförs kan skilja sig beroende på vilken utbildare som väljs men att målet är att deltagarna ska gå därifrån med ett truckkort är självklart.

För att få en uppfattning om innehållet följer här ett exempel hämtat från en utbildare som erbjuder truckkort i just Västerås.

 • Teori – En del av utbildningen består av teori och hos just där här utbildaren läses hela teorin på distans via nätet. Kursmaterialet är lättläst och deltagarna erbjuds obegränsat med tid för att läsa igenom det. Teoriprovet avläggs också online.
 • Praktiska delar – Till dom praktiska delarna hör övningskörning. Den här utbildaren erbjuder ”körgaranti”, vilket innebär att samtliga deltagare är välkomna tillbaka för att träna ytterligare om så önskas.När både den praktiska delen och teorin är avklarade och godkända skickas truckkortet ut.

  Snabba fakta

  Att genomföra en truckutbildning kan vara ganska snabbt gjort och att ha ett truckkort kan föra flera fördelar med sig. Inte minst kan det bli enklare att få jobb inom till exempel lager och logistik och dessutom bidrar det till en säkrare arbetsmiljö.

  Nedan följer ytterligare information från utbildaren som erbjuder truckutbildning i Västerås:

  • Nya kursstarter varje vecka
  • Bokning direkt på nätet
  • Betala med kort, Swish eller faktura
  • Möjlighet att göra om både körning och teori vid underkänt resultat – utan extra kostnad
  • Den praktiska delen genomförs tillsammans med erfarna instruktörer
  • Inga förkunskaper krävs
  • Prisgaranti

Lampfakta – LUXTAR Premium Canbus H7 LED

LUXTAR Premium Canbus H7 LED är en kraftfull lampa som passar lika bra till bil som till motorcykel. Lär dig mer om modellen.

3400 Lumen!

Det som framförallt kännetecknar lampan är att den erbjuder 3400 lumen. Lumen är en måttenhet som anger hur stark ljusstyrka som ges. Xenonlampor är kända för att finnas med hög lumen och med en bra lampmodell ges ofta 3200 lumen. Med LED ges därmed ytterligare styrka.

Fläktkyld

Att lampan är fläktkyld resulterar i en hög prestanda i kombination med lång livslängd. Det finns flera andra modeller som kan erbjuda liknande lumen men då med en betydligt kortare livstid.

”Marknadens mest Canbus säkra”

En stor återförsäljare av billampor anger att Premium Canbus H7 LED är ”marknadens mest canbus säkra” modell. Det innebär att även bilar med låga gränser för Canbus-systemet kan hantera dessa lampmodeller. Bland dessa nämns exempelvis Mercedes och Volkswagen.

Multivolt

Som många andra LED-modeller är Premium Canbus H7 LED multivolt. Det betyder att den kan användas till de flest fordon som har 9 – 45 V system.

Arbetstemperatur

Med arbetstemperatur menas inom vilket spann som lampan förväntas ge ett acceptabelt resultat. Denna modell hanterar ner till -40 grader och upp till 150 grader. Det bidrar därmed till dess långa livslängd.

Pris

Som med alla biltillbehör och reservdelar lönar det sig att jämföra priser hos flera återförsäljare. Så länge som man köper originaldelar bör man ändå vara säker på att få exakt samma kvalité. En stor återförsäljare av LED-produkter hade under våren 2022 ett pris på H7 LED på 1195 kronor per par.
Med ett pris på över 1000 kr går det att få fraktfritt hos ett flertal E-butiker. De som handlar online bör däremot alltid kontrollera, och jämföra, priset inklusive frakt.

Lång livslängd

Via flera innovativa lösningar får Premium Canbus H7 LED en mycket lång livslängd. En av sakerna är exempelvis inbyggda kontroller som reglerar strömmen ut till dioderna. Det gör att påfrestningen inte blir lika stor, under längre, tid och livslängden kan förlängas. Detta utifrån att regleringen kontrollerar strömpikar, värme osv.

Mer snabbfakta om Premium Canbus H7 LED

 • Färgtemperatur: 6000K
 • Canbussystem: Ja, lampan anses vara en av de mest kompatibla
 • E-godkänd: Premium Canbus H7 LED är inte E-godkänd
 • Effekt: Effekten är 52W

Hitta bäst bilförsäkring för student med enkla knep

Ibland kan studenter vilja att föräldrarna står på försäkringen för att sänka försäkringskostnaden. Men det finns även situationer då du vill försäkra din bil i ditt eget namn. När så är fallet bör du välja det försäkringsbolag som har bäst bilförsäkring för student. Detta för att få ett så lågt pris som möjligt på försäkringen, samtidigt som den också ger ett fullgott skydd.

Det kan till exempel vara så att du ska flytta långt hemifrån för att plugga på annan ort. Då kan det verka mer rimligt och logiskt att teckna försäkringen i ditt eget namn. Det är nämligen viktigt att vara så öppen och transparent som möjligt gentemot försäkringsbolaget. Detta för att undvika att missförstånd eller problem uppstår lite längre fram. Därför uppmuntrar vi dig att själv försäkra bilen.

Så hittar du försäkringsbolaget med bäst bilförsäkring för student

Det är viktigt att du försäkrar din bil, oavsett om du kör en ny och fin sådan eller en äldre plåtlåda. När du ska ta reda på vilket företag som har bäst bilförsäkring för student kan du tänka i banor som dessa:

 • Skaffa ett fullgott men lagom skydd. Ingen vill vara underförsäkrad och du bör kanske inte bara ha den obligatoriska trafikförsäkringen. Men om du till exempel betalar mer än 10 % av bilens totala värde i försäkringspremie varje år kanske du vill välja ett billigare alternativ. Kanske behöver du egentligen inte en helförsäkring utan skulle kunna klara dig bra med bara en halvförsäkring?
 • Tänk på försäkringen redan när du skaffar din bil. Vissa bilmodeller kostar mer än andra att försäkra, detta går det inte att sticka under stol med. Så om du är på jakt efter en ny bil kan du ha detta i åtanke redan inför köpet. Ta reda på hur mycket de olika bilar som du tittar på kostar att försäkra. Genom att göra detta kan du fatta ett lite mer ekonomiskt beslut i frågan.
 • Ta in flera offerter på bilförsäkring. För att få reda på vilket försäkringsbolag som har bäst bilförsäkring för student bör du ta in åtminstone tre till fyra offerter på försäkring.

Laga din bil med hjälp av en skadeverkstad

Det finns många tillfällen som kan uppstå där din bil kan vara inblandad i någon form av olycka eller få någon slags skada. Det kan vara allt från en krock med ett vilt djur till att du finner din bil repad på en parkeringsplats. Skador kan alltså vara från smått till stort. Och då kan du få hjälp från en skadeverkstad.

En sådan verkstad kan återställa skadade ytor på olika motorfordon såsom bilar och motorcyklar. Om en skada av något slag uppstår på din bil är det viktigt att du omgående tar kontakt med ditt försäkringsbolag och rapporterar in skadan. De kommer sedan att lotsa dig vidare till en skadeverkstad.

Detta kan en skadeverkstad hjälpa dig med

På en bil finns många delar, inte bara på insidan, utan även på utsidan. Att någon form av skada uppstår på din bil under sin livslängd är tyvärr ganska sannolikt. Nedan följer olika typer av skador som lätt kan uppstå och hur en skadeverkstad isåfall kan hjälpa dig:

 • Plåt.
  En plåtskada är tyvärr en ganska vanligt förekommande skada. Tekniskt sett är det en skada som kräver att någon del av bilen tas bort för att man ska kunna laga det. Det kan till exempel handla om en dörr som behöver skruvas bort. Skadan kan exempelvis vara en repa eller buckla i bilens plåt.
 • Lack.
  Om det är så att man inte behöver ta bort någon del av bilen för att kunna laga det, så räknas det istället som en lackskada. Denna typ av skada är också relativt vanlig men räknas som en enklare skada. Det kan handla om något vasst föremål, till exempel en bilnyckel, har skrapat lacken eller bildörren som slagits upp emot något annat föremål.
 • Glas.
  Vindruta, speglar och annat som innehåller glas och som gått sönder kan verkstaden laga.
 • Plast.
  Bilar innehåller en hel del mjukare delar som plastdetaljer som också därmed kan gå sönder vid till exempel en kollision eller att man bli påbackad vid ett köpcentrum. Verkstaden hjälper dig med att laga all förekommande plast på din bil eller annat motorfordon. Det kan till exempel vara kåpor, takboxar eller stötfångare.

Gå en webbaserad utbildning i ADR 1.3

Farligt gods är en beteckning på föremål och ämnen som antingen är förbjudna att frakta eller som endast kan fraktas under vissa förhållanden. Detta för att leva upp till de lagar som gäller för transport av dessa ämnen eller föremål. Idag är som bekant medvetenheten kring säkerhet och miljö större än vad den har varit tidigare. Därför är det också viktigt att de anställda som arbetar med transport av farligt gods har relevant utbildning. Det är dessutom ett krav att den personal som utför dessa transporter är utbildade i ADR 1.3.

ADR är en förkortning som står för European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road. Det fullständiga begreppet är av förklarliga skäl inte särskilt praktiskt att använda. Därför kommer vi här att använda förkortningen.

Okej, nu vet du att det har att göra med transport av farligt gods och en europeisk överenskommelse kring dessa. Men vad är då ADR 1.3?

Det är en utbildning som är obligatorisk för de personer som är delaktiga i samband med en transport av farligt gods. Med tanke på det stora behovet av att kunna transportera gods som klassificeras som farligt är efterfrågan på dessa utbildningar stor. Som tur är kan du gå en webbaserad utbildning och därefter få ett intyg på att du har slutfört den.

Därför är en webbaserad utbildning i ADR 1.3 att föredra

En webbaserad utbildning i ADR 1.3 har vissa fördelar gentemot en konventionell sådan. Den webbaserade varianten går till följande sätt:

 • Du loggar in på en webbplats och genomför utbildningen själv. Denna kurs har en beräknad tidsåtgång på cirka tre till fyra timmar.
 • Utbildningen görs på webben med hjälp av multimedia såsom bilder, röst, text, animationer och liknande. Den består av såväl dessa moduler där innehållet är interaktivt som fördjupningsavsnitt.
 • När du är klar med en modul gör du ett kort prov. Därefter går du vidare till nästa modul och gör om denna process.

Efter avslutad utbildning får du ett intyg som kan skrivas ut. Intyget styrker att du är utbildad i ADR 1.3.

Bästa bensinkorten – Beror på vad som köps…

Att enbart titta på hur stor rabatt som ges kan bli väldigt missvisande när så kallade bensinkort jämförs. De bästa bensinkorten är istället de som ger rabatter och försäkringar som användaren kommer att kunna använda i stor utsträckning. Detta visar en jämförelse av kreditkort på Bensinpriser.nu. Exempel visas på olika kort nedan. En presentation som enbart fokuserar på fördelar på bilresan och bonusprogram. Korten kan alltså ha fler fördelar än de som nämns nedan då dessa primärt har med bilägandet att göra.

Komplett Kreditkort

 • 0,5 % bonus – exempelvis drivmedel och saker från bensinstationen
 • Gratis att teckna
 • Tanka-fel-försäkring

Kompletts kreditkort är gratis och har sin styrka i dess bonus. Utöver 0,5 % på samtliga inköp ges 1% om inköpet är på över 20 000 kr. Det är inte ett av de bästa bensinkorten utan snarare ett populärt allmänt kreditkort.

re:member flex

 • Rabatt i över 500 E-butiker
 • Gratis att teckna
 • 15 öre rabatt hos bemannade stationer inom Preem

I flera listor över de bästa bensinkorten nämns re:member flex. Detta utan att kortet är ett klassiskt bensinkort eller ger speciellt hög rabatt. Gällande drivmedelsrabatt ingår 15 öre rabatt per liter hos de bemannade Preemstationerna. Orsaken att kreditkortet ändå anses tillhöra de bästa bensinkorten är de rabatter som ges via dess förmånsprogram. Detta med ca 5 – 15 % rabatt hos över 300 E-butiker. För bilägaren går det därmed att få rabatt på allt från bildelar och tillbehör till däckhotell.

Shell

 • Gratis
 • 0,5 % i bonus överallt (ej hos andra bensinstationer)
 • 15 öre i rabatt per liter

De som ofta tankar på Shell kan spara en hel del på att alltid betala med Shell-kortet. Detta då det är utan årsavgift och ger bonus både hos Shell och i övriga butiker. Däremot ges inte bonus hos deras konkurrerande bensinstationer. Den som däremot tankar på lite olika bensinkedjor har inte stor fördel att teckna just detta kort.

Bästa bensinkorten – bortsett bonus och rabatter

Det är lätt att enbart fokusera på bonus och rabatter på bensinkort. Men samtidigt är det enbart en liten del av de förmåner som ingår. En annan fördel är de försäkringar som ingår. Många bensinkort har försäkringar som är kopplade till bilen och bilfärden.

Ett exempel är ”Tanka-fel-Försäkring” vilken kan utnyttjas om exempelvis diesel tankas i en bensintank. Det är alltså viktigt att se på alla förmåner som ingår – inte bara den rabatt som ges på drivmedel.

Solfilm som även skyddar mot insyn

Visst kan det vara skönt med en snabb lösning för att kunna skydda mot starka solstrålar eller insyn från nyfikna blickar. Det finns kvalitativa lösningar som snabbt och enkelt kan lösa dessa problem.

Även om vi älskar värmen från solen och att den sprider underbar energi och ljus, så kan dess strålar ibland vara störande. Till exempel när våra barn eller djur får resa med oss i bilen eller när vi sitter med jobb vid datorn. Ibland kan ljuset från glasytor på byggnader, bilar eller andra människor vara irriterande. Solskydd som också skyddar mot bländning är en utmärkt lösning.

Solskydd mot bländning är en film på insidan av glasfönster och klara plastytor som minskar solstrålningen avsevärt utan att försämra sikten. En bonus är att den eliminerar nästan helt och hållet nyfikna ögon och det finns många sorter att välja mellan, beroende på vilken typ av solfilm man söker och var man ska sätta upp den.

Utbudet hos Solfilmskompaniet är så stort, så att i princip vem som helst bör finna ett alternativ som passar. Deras utbud passar både till företag och privatpersoner, och för olika ändamål. Till exempel frostad fönsterfilm som skyddar mot insyn på ett dekorativt sätt och utan att det skadar underlaget som filmen läggs på.

Exempel på användningsområden för skyddsfilm

Denna listan skulle kunna göras väldigt lång, då det finns flera olika sorters skyddsfilmer att välja mellan. Till exempel ljusabsorberande solfilm som skyddar mot solstrålning och som är avsedd för snickarbilar eller andra fordon som har stora fönster.

 • En fönsterfilm med frostad yta kan fungera bra för att skydda mot insyn i exempelvis badrum, kök och sovrum. Den är vattentålig och enkel att sätta upp själv, utan att få bubblor mellan plast och underlag.
 • Vill du ändra utseendet på dina köksluckor, ett bord, dörrar eller kanske utsidan på en byrå eller ett skåp? I så fall kan självhäftande dekorplast vara en lösning för dig.
 • En av de mest populära typerna av skyddsfilm är säkerhetsfilm. Det finns många fördelar med att installera denna typ av solfilm, till exempel skydd mot inbrott och vandalism. Den är så stark att den förhindrar att glaset krossas med ett slagträ eller en hammare.
 • Kolfibervinyl eller kolsäkerhetsfilm är ett utmärkt sätt att skydda din bil från vandalism och samtidigt hålla den sval på sommaren. Den är reptålig, vattentät och vattenavvisande, och den finns både till budgetpris och andra sorter som är mer av proffsig kvalité.
 • Solfilm på rulle eller i färdigskurna enheter skyddar mot bländande solljus och reducerar värmen, vilket är utmärkt för exempelvis bilfönster och takfönster.

Tjänsterna som finns att hitta hos Ditec Sisjön

Ditec Sisjön finns i Västra Frölunda och har varit ett aktivt företag sedan år 2000. Ditec är en bilvårdsanläggning som erbjuder en rad olika tjänster inom just bilvård, bland annat rekond som är väldigt populärt. Andra tjänster som erbjuds är:

 • Lackskydd
 • Lackering
 • Rostskydd
 • Solfilm
 • Foliering
 • Sanering

Läs mer om samtliga tjänster nedan.

Lackskydd och lackering

Skinande lack gör att bilen ser både fräsch och välvårdad ut och hos Ditec Sisjön kan man få hjälp med både lackskydd och lackering. Lackskydd hjälper till att skydda lacken, vilket man kan förstå på namnet, så att den bättre klarar av allt som den faktiskt utsätts för på vägarna.

Lackering kan man ha nytta av om man fått en lackskada – till exempel en repa eller annan skada. Hos företaget försöker man i möjligaste mån att bara reparera den aktuella skadan i stället för att lacka om hela eller stora delar av fordonet.

Rostskydd

Precis som att lackskydd kan hjälpa till att hålla bilen fräsch längre kan även rostskydd göra detsamma. Ditec Sisjön erbjuder rostskydd för att man som kund ska slippa dyra och mer omfattande rostreparationer i framtiden. Efter utfört arbete får man som kund 3 års garanti på rostskyddet.

Solfilm och foliering

Ditec Sisjön erbjuder även montering av solfilm – något man kan ha nytta av på flera sätt. Det hjälper till att stänga ute värme, skyddar mot insyn och det dessutom bilen ett helt nytt utseende.

Vill man verkligen förnya sin bil kan man låta foliera den hos Ditec. Man kan välja att foliera hela eller bara delar av bilen – dels för att skydda den mot till exempel stenskott, dels för att ge den ett helt nytt utseende.

Rekond och sanering av Ditec Sisjön

Rekond är en populär tjänst bland bilägare – som i stort sett innebär att man får bilen storstädad. Ditec Sisjön erbjuder flera olika rekondtjänster med olika omfattning där man till exempel kan välja att få bilen ”rekondad” på insidan, på utsidan, båda delarna eller inför en försäljning.
Sanering är även det en tjänst inom rengöring och underhåll men främst om bilen råkat ut för mer omfattande problem. Det kan till exempel vara mögel eller dålig lukt till följd av rökning i bilen, eller att det uppstått en olycka med ett husdjur.

ABAX och Workmirror – hur står de sig mot varandra?

Såväl ABAX som Workmirror är digitala körjournaler med en mängd olika funktioner. Men hur står de sig egentligen mot varandra?

ABAX har en annan prissättning

Medan WorkMirror tar ett pris per månad för spårsändare och enheter för körjournaler, Har ABAX valt att göra det på ett lite annat sätt. Här är priset istället avhängigt på hur många fordon man använder.

Det är även fler faktorer som spelar in i prissättningen. Till exempel:

 • Vilka typer av fordon det handlar om.
 • Säkerhetsnivå.

För att få ett prisförslag krävs att man tar kontakt med dem.

Hur utrustningen monteras

Det finns flera alternativ för hur en digital körjournal kan monteras. Till exempel har WorkMirror en OBD-enhet, som kan monteras genom diagnosuttaget i bilen. Det går snabbt att ansluta och är stabilt. Ett annat alternativ är att montera den i cigarrettuttaget.

Ytterligare ett alternativ, och det enda som ABAX erbjuder, är att man använder batteriet att montera på. Skillnaden mellan de två är alltså hur utrustningen kan installeras och monteras. Det finns både för- och nackdelar med de olika metoderna. Den som är osäker bör ta kontakt med något av företagen och berätta mer om hur man ska köra och vilket fordon man har. Först då kan du få rätt rådgivning och en enhet som passar just dig och ditt fordon bäst.

ISO-certifieringar

Både ABAX och WorkMirror har ISO-certifieringar. ABAX har följande:

 • 9001, som handlar om produktens kvalitet.
 • 27001, som handlar om informationssäkerhet.
 • 14001, som handlar om miljö.

Workmirror har 9001 och 27001, men alltså inte 14001.

Så vad har de gemensamt, då?

Faktum är att de har en rad saker gemensamt. De båda är elektriska körjournaler, vilket kan effektivera arbete och öka produktiviteten. Viktigt är givetvis att det sker enligt GDPR och att informationen är säker – vilket båda företagens ISO-certifieringar (27001) styrker.

När det gäller funktioner och egenskaper erbjuder de båda till exempel följande:

 • Statistik som kan användas för att göra arbetet mer effektivt.
 • Identifiering av förare i fordon som framförs av fler än en person.

Något annat de har gemensamt är att de erbjuder GPS-spårsändare som gör att till exempel containrar, flak och maskiner kan spåras. Fördelar är bland annat att man kan finna enheterna snabbt och att varningar kan ges om de lämnar ett avgränsat område.

Bil&Mc Service verkstad – det man behöver veta

Bilverkstad GöteborgEftersom pandemin fortfarande härjar ute i världen och utlandsresor avrådes starkt är Sverigesemestern vad som står på agendan i år igen. Bil- eller husbilssemester exploderade förra sommaren och även så problemen med bilar. Att köra långt över Sverige med sin gamla bil kan ta hårt på fordonet. Bryter bilen ner vid västkusten kan en Bil&Mc Service verkstad i Göteborg rädda en.

Vanliga fel på bilar

 • Ofta är det samma fel på bilen som brukar gå sönder. Vanliga fel att hålla utkik efter kan vara:
 • Om bilen drar mer bensin och att bromsarna inte riktigt tar kan det vara något fel på bromsarna. Då kan de ha fastnat, vara ojämna eller så kan det vara bromsrören.
 • Om man kört långt med bilen kan det röra sig om slitage, till exempel att mönsterdjupet är för lågt på däcken. På karossen kan det vara stenskott, bucklor eller repor.
 • Strålkastarna går ofta sönder, vanliga fel kan vara att lampan är sned, att det är imma i den eller att det är en utsliten reflektor.
 • Ofta är det batteriet som strular, ibland kan bilbatteriet ha laddat ur för att man glömde strålkastarna på bilen på.

Det är viktigt att kontrollera felen på bilen eftersom alla fel är en säkerhetsrisk. Speciellt om man är på semester och behöver en hel bil för att kunna köra runt.

Bilservice

För att bilen ska fungera som den ska, vara driftsäker och hålla länge så måste den servas med jämna mellanrum. Innan man ska ut på bilsemester kan det vara bra att serva bilen. Det gör att den mår bättre och man slipper risken för stora reparationskostnader. Håll utkik på displayen eller kolla i bilens handbok när det är dags för att serva fordonet.

Bil&Mc Service verkstad i Göteborg

På semestern går kanske färden till västkusten eller till Göteborg. I Göteborg finns många kompetenta verkstäder som kan garantera snabb hjälp om krisen skulle vara framme. Det är viktigt att välja en bilverkstad som har erfaren och kunnig personal. Om bilen ska fungera som den ska krävs det stor omsorg och kunskap. Bilen är en viktig ägodel och den måste vara hel för att garantera allas säkerhet.