Skinn eller syntet, vad är egentligen bäst när man ska införskaffa nya MC-kläder? För det mesta förknippas motorcyklar med skinnjackor och läderbyxor men i dagens moderna samhälle har även andra material börjat användas. Nu kan man köpa kläder i syntet istället för det traditionella skinnet men trots syntetfibers många fördelar så föredra större delen av förarna ändå ett skinnställ. Att syntet ändå kan kännas intressant är fullt förståeligt, det har många egenskaper som saknas hos kläder i läder. I slutändan handlar det om vad man prioriterar.

Skinnställ för motorcykel

Kläder i läder har alltid hört samman med motorcykel och det är inte konstigt att det än idag är det populäraste valet av klädsel för förare. Skinnstället erbjuder inte bara den klassiska känslan, läder är nämligen också ett otroligt slitstarkt och hållbart material som historiskt sett ofta agerat med en typ av skyddande funktion. Ett typiskt exempel på det är militärens kängor. Dessa läderskor har använts i flera årtionden just för deras förmåga att hålla i alla väder och än idag borstas, putsats och vaxas dessa kängor av tusentals soldater varje dag.

Skinn är inte bara slitstarkt, det är trendigt också. På modevisningar och i butiker kan man nu hitta motorcykeljackor, skinnvästar och läderbyxor för vardagsbruk. Det är en stor och vital skillnad mellan kläderna man kan finna i ett vanligt klädvaruhus och den variant som går att hitta hos en återförsäljare med motorcyklar som specialistområde. Generiska motorcykelkläder som säljs till trendspanare är mer sällan än ofta mycket tunnare än ett riktigt skinnställ och uppfyller inte de krav som ska sättas på plaggen för att de ska anses som säkra för en förare.

Vadderade mc-kläder

Ett skinnställ ska vara vadderat på de mest utsatta av ställen för att skydda föraren som tagit ut svängarna för mycket i skarpa kurvor. När kroppen slår i asfalten ska knän och armbågar som ofta slår i först kunna ta emot fallet så säkert som det bara går. Skinnställ som inte är CE-märkta kan inte alltid hantera denna typ av vurpa, så leta efter kläder med denna typ av säkerhetstest i bagaget nästa gång en ny klädedräkt ska införskaffas.

Fördelar med mc-kläder i syntet

  • Tål maskintvätt
  • Vattenavvisande
  • Löstagbart foder
  • Insydda skydd

Nackdelar med mc-kläder i syntet

  • Saknar den traditionella känslan
  • Inte helt vattentätt
  • Inte lika slitstarkt
  • Skyddar inte lika bra som skinn
Avatar photo
Senaste inläggen av Katrina Holmqvist (se alla)
Mc-kläder av bra kvalitet