Streetart är en konstform som finns överallt runtomkring oss, från graffititaggar till väggmålningar. Som namnet antyder är det gatans konst, men det är samtidigt en konstform som har blivit allt mer populär även hos en bredare publik. Konstnärer som ägnar sig åt streetart får numera ofta tillåtelse att utföra detta som tidigare var otillåtet. Även om du är intresserad av denna slags konst känner du förmodligen inte till allt om den. Här slår vi hål på några vanliga myter.

Streetart och graffiti är inte samma sak

Medan graffitikonstnärer arbetar med sprayfärg, och är duktiga på att använda denna, använder sig gatans konstnärer av andra verktyg för att skapa sina mästerverk. Graffitikonstnärer tar ära i sådant de kan kontrollera och i att inte behöva använda sig av en stencil. Det är två olika grenar, två sidor av samma mynt.

Att lära sig måla med sprayburk är inte enkelt

Sprayfärgen har utvecklats en hel del på sistone, men att få ut mesta möjliga av den är fortfarande svårt. Att kunna kontrollera sprayburken är i grund och botten att kunna använda den på rätt sätt och manipulera vad den kan göra. Det handlar inte bara om hur man rör armen, utan om att röra på handleden samtidigt som man roterar armen. På 90-talet hade gatukonstnärerna inte tillgång till den färg som idag finns att tillgå.

Streetart kan vara politik

Till skillnad från när man målar på sin privata duk är streetart tillgängligt för allmänheten. Den kan också täckas över av en konkurrerande konstnär, vilket gör att man aldrig vet hur länge ett konstverk kommer vara synligt. Det är ett öppet forum där man öppet kan kommunicera sin kultur. Det finns inga regler, det är ingen klubb som man behöver bli medlem i. En del av tjusningen med att skriva på gatan är att det du skrivit kan vara täckt av annat när du dagen därpå återvänder till platsen. Detta kan bero på att någon inte gillar dig eller att du har skrivit på en vägg som någon annan kallar sin egen. Streetart kan alltså vara politik, samtidigt som den kan ha politiska inslag.

Avatar photo
En häftig, modern konstform