Köpa begagnad bil – tips och råd

Det finns många bra anledningar att köpa en bättre begagnad bil istället för en ny. Dels är det bättre för miljön och dels är det i regel mycket billigare. Innan man genomför ett köp kan det dock bara klokt att läsa på om olika bilar och motorer, vare sig man intresseras av det eller inte. Detta för att göra ett så bra köp som möjligt.

Det finns också andra saker att vara uppmärksam på – här finner du våra bästa tips och råd och rekommenderar även denna sidan som handlar om allt om bilar och motorer.

Bli expert på bilar och motorer

Nej, bilar och motorer intresserar definitivt inte alla. Även om du tillhör en av dom som trycker att det är ett ganska tråkigt ämne är det klokt att läsa på om du planerar att köpa en begagnad bil. Ju mer du vet om den aktuella bilen desto bättre kommer du att kunna granska och kontrollerar den när du provkör.

Kontrollera bilens bakgrund

Hur många ägare har bilen haft? Det kan faktiskt vara relevant information och det är enkelt att kolla upp med hjälp av registreringsnumret. Med hjälp av det kan du även kolla i förväg hur mycket det skulle kosta för dig att äga den, åtminstone vad gäller skatt och försäkring.

Undersök och provkör

När du läst på om bilen och har koll på hur dess bakgrund ser ut börjar det bli dags att boka in ett besök med säljaren. Förutom att provköra ska du också se till att undersöka bilen och alla dess funktioner. Öppna och stäng alla dörrar, se så att elektroniken fungerar som den ska, testa lysen och blinkers och kolla så att den ser bra ut invändigt.

När du provkör bilen bör du lyssna efter eventuella missljud samt vara särskilt noggrann med att kontrollera hur bromsarna känns. Utöver kör- och säkerhetsfunktioner är det också viktigt hur du själv upplever bilen. Känns den trevlig att köra eller upplever du det som en klumpig bil? Sitter du bra i sätet eller känns det obekvämt?

Det är mycket som ska stämma, kanske allra helst när man köper en begagnad bil. Det är viktigt att inte stressa, utan ta den tid som behövs för att undersöka och gå igenom bilen, även om säljer står och stampar otåligt bredvid.

Avatar photo
Senaste inläggen av Katrina Holmqvist (se alla)
Köpa begagnad bil – tips och råd