Om man bestämmer signaler att gå över till en eldriven bil från en bensin- eller dieseldriven bil, så är man inte ensam. Allt fler och fler svenske inser nämligen de många ekonomiska, klimatmässiga och praktiska fördelarna med att köra en elbil. Det finns snart inte några ursäkter kvar för att köra en bil som sprutar ut en massa smutsiga avgaser och bidrar till den globala uppvärmningen. Numera finns det laddstationer utspridda över hela landet vilket gör att man aldrig behöver vara rädd för att ladda ur sin eldrivna bil. För att öka sin personliga tillgänglighet så väljer många att installera en laddstation eller en laddbox hemma. Det finns dock en hel del detaljer kring laddstationer och laddboxar som kan vara värt att ha koll på för att veta vilken laddbox som passar ens behov allra bäst, och här nedan reder vi ut några av dem.

DC-laddning eller AC-laddning?

En DC-laddning brukar rekommenderas till speciella laddningsstationer och används för snabbladdning. Vid en sådan laddstation kan man säga att det är upp till själva bilen att ta emot energin på rätt sätt. AC-laddning passar å andra sidan bäst till laddboxar som installeras hemma hos privatpersoner eller på arbetsplatser. Vid AC-laddning så sköter istället bilens egna laddare själva laddningen.

Enfas- eller trefasladdning?

En trefasladdning är effektivare än en enfasladdning, och kräver därför större kablar. Med hjälp av en stor strömstyrka så går laddningen mycket snabbt. För en laddbox som man installerar hemma så brukar det räcka med en enfasladdning, eftersom att man då ofta låter den eldrivna bilen laddas över natten. Detsamma gäller om man har en hybridbil, som kräver mindre laddning.

Vad är skillnaden på att ha en laddbox med eller utan en fast kabel?

På en laddbox som inte har en kabel som sitter fast så pluggar man istället in en laddningskabel från bilen. En del föredrar det motsatta, där en kabel från laddboxen enkelt istället kopplas in direkt i bilen. Om man installerar en laddbox som har en kabel som sitter fast så gäller det att försäkra sig om att det är rätt kabel med rätt kontakt till den elbil man har.

Avatar photo
Välja laddbox