Vägen till körkortet går via vissa anhalter. Du måste göra en del saker innan det rosa kortet blir ditt. Det första du måste göra är att skaffa ett körkortstillstånd och det gör du hos Transportstyrelsen. För att få tillståndet så krävs personliga och medicinska krav. Bland annat ska det anses att du är pålitlig ur nykterhetssynpunkt. Du ska även kunna antas för att följa alla trafikregler. Medicinska krav så är det främst fokus på synen, så ett syntest ska skickas med ansökan. Om du får ditt körkortstillstånd så kan du börja med teori och övningskörning. Du kan köra privat, via intensivkurs för körkort i Stockholm eller på en trafikskola.

Teoriutbildning och övningskörning

För att kunna ta körkort så måste du dels kunna alla trafikregler samt kunna köra bil. Därmed är det ett måste genomgå en teoriutbildning samt börja övningsköra. För att få börja övningsköra så måste du vara minst 16 år gammal. Om du ska övningsköra på en trafikskola så är det bra att höra med dem hur de lägger upp sin undervisning. Ska du köra privat är det bra att veta att du måste börja med en introduktionsutbildning, samt att du och personen du ska köra med ska gå en handledarutbildning. Det går även att gå en intensivkurs i Stockholm för körkort. På intensivkurser så kombineras teori med körning under en kort tid.

Riskutbildning

Riskutbildning är obligatoriskt och den består av två delar. Den första delen handlar om riskfyllda beteende, alkohol och droger. Det är 3–4 timmar med teori kring dessa saker. Del två är det som brukar kallas för halkbanan. Du ska då testa på körning framför allt på halt underlag. Du kan boka på egen hand, men om du kör med trafikskola eller går på en intensivkurs för att ta körkort i Stockholm så bokar de in det åt dig.

Uppkörning och teori

När du har gjort båda delar i riskutbildning och för övrigt känner dig bekväm med din körning och har koll på teorin, så är det upp till bevis. Det är dags för teoriprov och förarprov. Båda proven bokas samtidigt och ska ligga nära varandra i tid. Misslyckas du med teorin får du ändå köra upp. Om du blir godkänd på uppkörningen så är det giltigt i 2 månader och du måste klara av teorin inom denna tid, annars får du göra om båda proven igen. Teoriprovet består av 70 frågor. Fem av dem är så kallade testfrågor och räknas inte in. Du ska ha rätt på 52 av 65 frågor för att klara teorin. Godkänt resultat på teoriprov och förarprov ger dig körkort.

Ingbritt Hellström
Senaste inläggen av Ingbritt Hellström (se alla)
Så fixar du körkortet