Många som kommer från större städer åker gärna till mindre städer för att köra upp, och ibland förr att ta intensivkurser på trafikskola. Den främsta anledningen är att folk helt enkelt upplever att det är lättare att köra upp i en stad som Karlskoga, jämfört med till exempel huvudstaden. Det är inte lika mycket trafik och inte lika många krävande situationer. När man jämför hur stor andel av körkortstagarna det är som klarar uppkörningen på första försöket, så varierar det ganska kraftigt mellan olika områden i landet. Många vill gärna säga att det beror just på att trafiken kan vara mer krävande i storstäder – men det är ingen förklaring som är ”officiell”.
Trafiken i Karlskoga
Kommer du från en större stad och börjar på en trafikskola i Karlskoga kommer du kanske märka att det är ganska lite trafik. Under rusningstrafik kan det förvisso vara mindre köbildningar, men det går knappast att jämföra med hur det ser ut i större städer. Något som du kommer att behöva bli bra på är landsvägskörning, vilket du inte får särskilt goda möjligheter att träna om du hittills har övningskört i till exempel Stockholm. Här finns inga enorma rondeller och i regel inga stora ombyggnationer som kräver snabba beslut i körningen. Även om en del kör fort på vägarna, så är det ett ganska lugnt tempo.
Förarprovsstatistik
Kanske kommer du till Karlskoga för en bra trafikskola – eller så vill du köra upp här. När man tittar på förarprovsstatistiken så ser man att andelen som klarar proven är hög. Ganska gamla siffror (från 2003) visade att det var 70 % som klarade uppkörningen i Örebro, medan motsvarande siffra för Karlskoga var över 82 %. Jämför man med många andra delar av landet, speciellt i huvudstadsregionen, så är 82 % väldigt högt.
Statistiken som presenteras idag (2019) på Trafikverkets hemsida går inte att finna för staden i fråga. Tittar vi på Örebro län, där Karlskoga ingår, så är det 54 procent av förarna som klarade provet. För de som är privatanmälda är det 29 procent, och för de som är anmälda av trafikskola är siffran betydligt högre – över 72 %. Siffrorna kan jämföras med Farsta, där enbart 20 procent av de privatanmälda klarade provet, och 62 procent av de trafikskoleanmälda gjorde det. Totalt var det 46 procent, alltså en minoritet, som blev godkända här.
- Alkoholmätarguiden.se är en oberoende köpguide för konsumenter - 27 oktober, 2022
- ABAX och Workmirror – hur står de sig mot varandra? - 28 augusti, 2021
- Så fixar du körkortet - 19 maj, 2020