Köpa bil är ingen liten affärs och det är många faktorer att ta ställning till. Hur många kommer använda bilen? Vad kommer bilen främst användas till? Även andra faktorer som ekonomi och säkerhet är viktiga att ta ställning till. Hemligheten till ett lyckat bilköp är att genomföra grundarbetet grundligt. Börja med att lista dina behov som exempelvis vad ska bilen främst användas till? Kommer det vara en familjebil, semesterbil eller en pendlingsbil? Beroende på dessa faktorer kan du fundera om du exempelvis behöver lasta mycket saker i den? Ska några husdjur befinna sig i bilen? Vid sådana fall finns vissa regler för att få transportera djur i bilen.

När den biten är löst är det en bra idé att fundera på andra behov kring bilen. De viktigaste områden brukar vara säkerhet, ekonomi och design. Även andra områden som komfort och köregenskaper kan vara viktigt om bilen kommer att köras längre sträckor. Bland annat kan man uppskatta en mugghållare mer än vad man tror när du väl sitter där i bilen med kaffet i handen utan någon stabil hållare att ställa den i.

Miljöaspekter vid bilköp

Allt fler tar också mer och mer hänsyn till miljöaspekter vid bilköp. Bilen har stor påverkan på miljön vilket också allt fler har blivit medvetna om. Detta ser man genom försäljning av miljövänligare alternativ samtidigt som försäljningen av mindre bilar som har svagare motor har ökat. Det finns även andra miljöaspekter att tänka på, bland annat den nya skatten som infördes den 1 juli 2018 och berör nya bilar. Också möjligheten för kommuner att skapa speciella miljözoner som börjar gälla från 2020.

Dags att undersöka några bilar du har hittat? Då finns det en del saker att tänka på, bland annat att inte välja första bästa alternativet. Även om det är det bästa alternativet, se över dina alternativ ändå och skaffa dig fler möjligheter. Att också testköra bilarna är en viktig del i undersökningen. Är man inte speciellt bilkunnig själv kan det vara en fördel att ta hjälp av någon. Ta reda på allt du kan om bilen som tidigare ägare, eventuella besiktningsanmärkningar eller annan information som kan vara nödvändig. Köpet kommer bli smidigare om grundarbetet görs utförligt.

Avatar photo
Senaste inläggen av Katrina Holmqvist (se alla)
Att tänka på inför bilköpet